Trenutek v življenju, ali ko te preleti Kairos

Kairos je grški bog srečnega trenutka. Je mladenič s čopkom na sprednjem delu glave in plešo zadaj, v roki nosi tehtnico na nogah ima krila. 

Kairos kot bog srečnega trenutka, se pojavi samo enkrat v življenju, daje nam možnost, da ga “ulovimo za čopek”. Tisti, ki mu to uspe, je srečnež, ki se mu izpolnijo želje. Ko nas preleti, nimamo več možnosti ujeti ga, zadaj je namreč plešast in ga ni za kaj zgrabiti.

Kairos se neslišno in hitro giblje med nami in nam daje priložnosti, da ga ulovijo. S svojo pojavo Kairos opozarja na budnost, previdnost in pogum. Kajti tisti, ki se ne soočajo s težavami, ki so plahi in se bojijo življenja, ki se bojijo delovanja in sprememb, ga ne morejo uloviti. Izzivalen in razkuštran čopek omogoča človeku, da ga ujame, vendar je edino od človeka samega odvisno, ali bo prepoznal trenutek. Vsakdo se odloča sam. Če poskuša, mu morda uspe, če pa se odloči ostati na varni strani in ne tvega, ne bo nikoli ujel tega božanskega trenutka. 

Kairos poziva človeka na pogumna in hrabra dela, na to, da ljubi in se žrtvuje za druge. Prav zato čopek pada na njegov obraz in uloviti se ga da, samo s sprednje strani, torej tako, da se z njim soočimo. Ta božanski mladenič je zadaj plešast, ko te enkrat preleti, ga ni več moč ujeti. Priložnost, da se odzovemo, si upamo in delujemo, je odšla enkrat za vselej.

Britev oziroma meč, ki ga drži v roki Kairos, simbolizira notranjo bojevitost in jekleno voljo, ki ne pozna ovir. Vsakič, ko se človek opogumi in si upa soočiti se z nečim novim, postane zmagovalec, ne glede na to, ali je dejansko zmagal ali izgubil. Kajti dobil je najpomembnejšo bitko – premagal je, lastne strahove, omejitve, premagal je samega sebe. Tako postane nov človek, ki je v pripravljenosti delovati, soočati se, ne da bi bil pri tem odvisen od izida.

Tehtnica, ki jo nosi Kairos, je simbol trenutka, ko sta sili Neba in Zemlje v najbolj ugodnem položaju. To je trenutek, ko se Nebo spušča k Zemlji in Zemlja dviga k Nebu. To je trenutek, ko dobi človek Kairosov božanski blagoslov tedaj meje ne obstajajo.

Za vse velike in male stvari v življenju je potreben le en trenutek. V trenutku zadihamo ob rojstvu, umremo, se odločamo, zmagujemo ali izgubljamo. V tem trenutku se Kairos pojavi s svojo tehtnico in nam daje možnost zmage, prinaša vonj slave in nas poziva, da resnično živimo. Življenje je sestavljeno iz takšnih trenutkov, vse ostalo odnese megla pozabe. Delček časa s Kairosom – trenutek, v katerem smo resnično živeli, je več vreden kot sto let življenja, ne da bi ga srečali. V njem smo se dotaknili večnosti. Mogoče prav ta trenutek nad nami leti Kairos in išče pogumne. Naučimo se ga prepoznati, ujemimo ga za čopek, morda je tu ravno zaradi nas.

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja